19 Ocak 2009 Pazartesi

THE ANTI-CONSUMERIST ACT


INTRODUCTION

Curiously, entrance of industry to people lives and more accessible and cheaper products which enhanced quality of life has come along at same times with rapid consumption of many physical and intangible resources. More quality of life has been enhancing by comsuming, more consumption has been increasing by enhancing of living standarts. This innocent and small desires like snowball have been rolling which become big mass today that can not be prevented.

The name of this mass is “over-consumption” in literature. Today, many people are aware of excess of decrescent resources, harmfull products and wasted money. So how much difficult is to prevent it?

PURPOSE

Anymore, It is not possible to stop production which harms people, to embarrass consumption and to be back to early centuries. Consequently, acts of anti- consumption are not offensive, but deffensive. Some treatments of people who take measures are like below:

- Less consuming with awareness

- Consuming normally but buying more environment and people friendly products

- Consuming normally but making recycle

Although this actions are beneficial, they can be found weak to make people aware. In this phase, there is only one way to embarrass over-consumption, millions ton of waste and harm to both people and nature.

“No consumption instead of less consumption!”

In this project, it is thought that acts must be not offensive, but deffensive so as to make people aware of this utopian attitude. It must be dramatically displayed how much detrimental effects of individual consumption are for world and how much harmful is over-consumption.

METHOD

By demanding that everything must be shown damatically, it was thought that visual elements which is most memorable and affective method should be used.

Video consist of three scenes:

1. Shown individual consumption

2. Shown heightening waste

3. Shown consumption within global context


1. SCENE

2. SCENE

3. SCENE

On this scene, individual consumption which is done in one day is shown. It is aimed to be shown products which are bougth, used and not noticed and their waste. Size of consumption habits of individuals and their global effects are displayed in quick mode.

On this scene it is shown products which are used by both a person and every people and become waste. This amount of waste is increasing gradually and the scene become full with photographs of waste and products.

On this scene consumption is shown with global context and in all respects. Consumption of every kind of consumption matters such as goods, systems, products, physical matters, masses, intangibles, nutritions etc. and their consequences are displayed rapidly as stop motion. It is also aimed that people will evaluate the complicated situation which people and the world are in while watching this complicated mixture of photos.


GİRİŞ

Gariptir ki, endüstrinin insan hayatına girmesi ve bu sayede “medeni” insanların “hayat standartlarını yükselten” ürünlere hızla ulaşabilmesi ile bir çok maddi ve manevi kaynağın hızla tükenmesi aynı döneme rastlar. İnsanlar tükketikçe yaşam standartları yükselmekte, iyi koşullarda yaşadıkça da tüketecek daha iyi şeyler istemektedirler. Bu masum ve kartopu kadar küçük istekler yuvarlanarak günümüzde önüne geçilemez dev bir kütle haline gelmiştir.

Bu kütlenin literatürdeki adı “tüketim çılgınlığı”. Artık düyanın büyük bir kısmı tüketilen kaynakların, bu kaynakların dönüştüğü ürünlerin çevreye verdiği zararın, harcanan paraların aşırılığının farkında. Peki önüne geçmek ne kadar zor?

AMAÇ

İnsana ve kaynağa zarar veren üretimi durdurmak, tüketimi engellemek, yani her şeyi yüzyıllar öncesine geri döndürmek artık pek mümkün gözükmüyor. Bu nedenle tüketim karşıtı yapılan eylemler de saldırı değil savunma niteliğinde. Söz konusu durum gündeme geldiğinden beri alınan farklı tedbirler şu şekilde:

- Daha az tüketmek ve bilinçli tüketmek,

- Tüketimi azaltmamak, ancak daha çevre dostu malzemeler kullanmak,

- Tüketimi normal seyrinde devam ettirmek ancak atıkları geri dönüştürmek,

Bu eylemler her ne kadar yapıcı olsalar da insanlarda farkındalık yaratmaları açısından zayıf kalabiliyor. Bu aşamada tüketim çılgınlığının, çıkacak milyonlarca ton atığın, hem insana hem doğaya verilen zararın önüne ancak bir durumla geçilebilir:

“Az tüketmek yerine hiç tüketmemek!”

Bu projede, insanları bu ütopik bilince ulaştırabilmek için eylemlerin savunma değil saldırı şeklinde olması gerektiği düşünülmektedir. Bir kişinin bireysel olarak yaptığı tüketimin dünya genelinde ne kadar büyük bir etkisi olduğu insanlara vurucu bir şekilde aktarılmalı ve aşırı tüketimin zararı insanların gözleri önüne çarpıcı bir şekilde serilmelidir.

YÖNTEM

Projede aktarılanın çarpıcı olmasının istenmesi nedeniyle, en etkili yöntem olan görsel öğelerin kullanılması düşünülmüş ve video enstelasyonu uygulanmasına karar verilmiştir.

Video üç ekrandan oluşmaktadır.

1. Bireysel tüketimin gösterildiği ekran

2. Biriken atıkların gösterildiği ekran

3. Küresel boyutta tüketimin gösterildiği ekran

1. EKRAN

2. EKRAN

3. EKRAN

Bu ekranda bir kişinin bir gün içinde yaptığı bireysel tüketim gösterilmektedir. Gün içinde satın alınan, atılan, kullanılan, tüketildiği farkına varılmayan çeşitli ürünlerin ve bunların atık hallerinin de dikkat çekmesi istenmektedir. Alışkanlık haline gelmiş tüketim davranışları hızlandırılarak gösterilmekte ve bunun her insan tarafından yapıldığında etkisinin ne ölçüde olduğu vurgulanmaya çalışılmıştır

Bu ekranda hem bir kişi, hem bütün insanlar tarafından kullanılan çeşitli ürünlerin kullanıldıkça atık haline geldiği ve git gide arttığı gösterilmektedir. Ekranı, fotoğraflarla, çoğalan çöpler kaplamaktadır.

Bu ekranda, her türlü tüketim, küresel boyutlarıyla, her yönüyle gösterilmeye çalışılmıştır. Tüketilen nesneler, sistemler, kitleler, manevi değerler gibi her türlü tüketim malzemesi ve bunların sonuçları stop motion olarak ardarda ve hızlı bir şekilde ekrana gelmektedir. İnsanın, içinde bulunduğu durumu sorgulaması ve ardarda, hızla gelen görsellerin karışıklığının sistemin de karışıklığıya bağdaştırılması amaçlanmıştır.


Devamı

İçelim, Çevirelim

Şişe, şişe ve daha fazla şişe Arkadaşlarla geçirilen hoş sohbetle bezenmiş bir gece ya da yorucu bir sınavın akşamı, belki loş ışık altında en damar şarkılarla bir efkar gecesi; içelim güzelleşelim temalı ortamlar. Peki bu güzel anların ardından kafayı çevirip baktığımızda gördüğümüz ne?? Yığınlar; güldüren, düşündüren, yaratıcılığı teşvik eden bira şişeleri.
Evde olduğunda resmedilecek ya da arkadaşlar arasındaki geyiğe ivme kazandıracak bir yığın olarak görülse de bira şişeleri, kamusal alanda daha çok düzeni ve çevreyi yok eden unsurlar olarak göze çarpıyor.


Bu bira şişelerinin geri dönüşüm adına önemi düşünüldüğünde; iki tek atmanın tadına doyum olunmayan bu mekanlarda "iki tek"in sonucu oluşan yığınları da toplamak gerekiyor. Buna yönelik bir tasarım: "İçelim-Çevirelim"





Devamı